Coś się kończy - coś zaczyna
Dobry wieczór gracze, graczki i wszyscy inni.
Na wstępie chciałbym podziękować wszystkim wieloletnim oraz tym nowszym graczom za świetnie spędzony z wami czas na Polskim Serwerze Transportu.
Serwer mając swoją premierę w 2015 roku nigdy nie celował w ogromne ilości graczy, nigdy raczej też nie był planowany na tak długie lata.
W tym roku tj. 2025 serwer obchodził będzie swoje 10-cio lecie.
10 lat - jeden serwer.
Przez te wszystkie lata przewinęła się tu ogromna ilość osób.
Nawiązywały się przyjaźnie, toczyły się nocne rozmowy.
Jako gracz z prawie 10cio letnim stażem naprawdę ciepło wspominam dziesiątki, jak nie setki świetnych osób które u nas grały.
Tysiące spędzonych godzin, masa pozytywnych wspomnień.
Po co to piszę?
Aby uświadomić dużej ilości osób jak wiele znaczy dla mnie ten serwer i dlaczego nadal staraliśmy się go rozwijać przez ten cały czas.
Ale..
10 Lat na scenie MTA a rozwijanie serwera
Przez 10 lat przez serwer przewinęła się masa osób które przyczyniły się do rozwoju tego projektu.
Gdybym był w stanie wymienił bym wszystkie te osoby, ale przez tyle lat nie sposób spamiętać nicków, czy imion którymi dane osoby się posługiwały.
Wszystkim developerom dziękuję z całego serca za wkład jaki mieliście w ten projekt.
Chęci a możliwości.
Przez te wszystkie lata serwer przechodził różne etapy. Rozwijany był na miarę możliwości osób skryptujących, często dysponujących doświadczeniem na różnym poziomie.
Jak to wszędzie i na każdym projekcie. Pewnego rodzaju kłótnie, niezgodności utrudniały i spowalniały rozwój serwera.
Życie również pisze różne scenariusze.
Raz tego czasu na tworzenie serwera było więcej a raz mniej, raz zapał był większy, a raz mniejszy.
Starając się ze wszystkich sił, nie zawsze byliśmy w stanie dostarczyć graczom tego co by faktycznie chcieli.
Nie robiliśmy tego oczywiście na złość, co było by totalnie głupie.
Powody słabego rozwoju były różne, mówię tutaj oczywiście o etapie na którym ja otrzymałem dostęp do serwera, czyli jakoś w 2021 roku.
Od tego momentu serwer przeszedł przez różnego rodzaju modernizacje.
Pewna część osób powie, że niewiele się zmieniło, druga część zauważy faktycznie włożony wkład i postęp.
Chęć pędzenia do przodu aby doścignąć wszelkiego rodzaju nowości oraz innowacje które wprowadzały nowsze serwery nas przytłoczyła.
Często pojawiały się problemy już u podstawy systemów serwera.
Ciężko tworzyć nowoczesny skrypt na totalnie innym dobrze zoptymalizowanym kodzie kiedy reszta skryptów często będących modernizacjami skryptów z 2015r była w totalnej rozsypce, rozkopana przez wielu poprzedników, stworzona na bardzo przestarzałych rozwiązaniach które w-pół działały po tylu latach i aktualizacjach MTA.
Tworzenie nowego zasobu często połączonego z kilkoma innymi starymi skryptami wymagało znacznie więcej wkładu, niż jakby był on robiony na świeżo wraz z resztą skryptów.
Nie da się kontynuować rozwoju serwera którego kod kształtował się przez praktycznie 10 lat.
Brnięcie w odświeżanie po kolei wszystkich skryptów zapętlając się w kole tworzenia nowych rzeczy, poprawiania błędów które to przynosiło w starych zasobach.. ehh. Tyle z tym roboty a faktyczne korzyści z tego wymierne a sam rozwój znacznie spowolniony.
Tworzenie skryptów a walka z wiatrakami aka cheaterami na MTA.
W aktualnym składzie, z jednym developerem na pokładzie tworzenie nowych skryptów, poprawianie błedów i ciągłe aktualizacje systemu antycheat spowalniało tworzenie czegokolwiek.
Co nowe cheaty - to nowe rozwiązania w AC, co nowe rozwiązania w AC - to nowe cheaty.
Oprócz tego sama gospodarka serwera nie pozwalała by na jakiekolwiek większe zmiany.
Poprzednie rozwiązania typu handling 360 w samochodach.
Waluta serwerowa za realne pieniądze.
Przewaga nad innymi za "bliczka"
To tylko część z popełnionych błędów na które nie mam wpływu jako osoba kontynuująca rozwój serwera po poprzednim właścicielu.
Co dalej?
Dalszy rozwój serwera nie będzie kontynuowany.
Serwer jest jeszcze na długo opłacony, będzie włączony i dostępny dla wszystkich tak jak do tej pory.
Problem z dołączeniem do serwera?
- Wejdź w ustawienia MTA
- Przejdź do zakładki Zaawansowane
- Na dole zakładki w opcji "Aktualizator" wybierz "Rodzaj wydania: Nightly"
Dlaczego tak? Otóż nowsza wersja poprawiła pare problemów optymalizacji i crashe które często występowały wśród graczy.
Czy powstanie nowy projekt?
- Jeśli tylko tego chcecie.
Napiszcie pod tym postem jakie systemy chcielibyście zobaczyć na serwerze, czy też "nowym" projekcie serwera.
Rzucajcie totalnie abstrakcyjne pomysły które waszym zdaniem były by dobrym pomysłem do wprowadzenia na serwer.
Propozycje nie muszą dotyczyć tylko systemów typu "truck"
W gre wchodzą wszystkie opcje. RPG, RP. etc.
Na wstępie chciałbym podziękować wszystkim wieloletnim oraz tym nowszym graczom za świetnie spędzony z wami czas na Polskim Serwerze Transportu.
Serwer mając swoją premierę w 2015 roku nigdy nie celował w ogromne ilości graczy, nigdy raczej też nie był planowany na tak długie lata.
W tym roku tj. 2025 serwer obchodził będzie swoje 10-cio lecie.
10 lat - jeden serwer.
Przez te wszystkie lata przewinęła się tu ogromna ilość osób.
Nawiązywały się przyjaźnie, toczyły się nocne rozmowy.
Jako gracz z prawie 10cio letnim stażem naprawdę ciepło wspominam dziesiątki, jak nie setki świetnych osób które u nas grały.
Tysiące spędzonych godzin, masa pozytywnych wspomnień.
Po co to piszę?
Aby uświadomić dużej ilości osób jak wiele znaczy dla mnie ten serwer i dlaczego nadal staraliśmy się go rozwijać przez ten cały czas.
Ale..
10 Lat na scenie MTA a rozwijanie serwera
Przez 10 lat przez serwer przewinęła się masa osób które przyczyniły się do rozwoju tego projektu.
Gdybym był w stanie wymienił bym wszystkie te osoby, ale przez tyle lat nie sposób spamiętać nicków, czy imion którymi dane osoby się posługiwały.
Wszystkim developerom dziękuję z całego serca za wkład jaki mieliście w ten projekt.
Chęci a możliwości.
Przez te wszystkie lata serwer przechodził różne etapy. Rozwijany był na miarę możliwości osób skryptujących, często dysponujących doświadczeniem na różnym poziomie.
Jak to wszędzie i na każdym projekcie. Pewnego rodzaju kłótnie, niezgodności utrudniały i spowalniały rozwój serwera.
Życie również pisze różne scenariusze.
Raz tego czasu na tworzenie serwera było więcej a raz mniej, raz zapał był większy, a raz mniejszy.
Starając się ze wszystkich sił, nie zawsze byliśmy w stanie dostarczyć graczom tego co by faktycznie chcieli.
Nie robiliśmy tego oczywiście na złość, co było by totalnie głupie.
Powody słabego rozwoju były różne, mówię tutaj oczywiście o etapie na którym ja otrzymałem dostęp do serwera, czyli jakoś w 2021 roku.
Od tego momentu serwer przeszedł przez różnego rodzaju modernizacje.
Pewna część osób powie, że niewiele się zmieniło, druga część zauważy faktycznie włożony wkład i postęp.
Chęć pędzenia do przodu aby doścignąć wszelkiego rodzaju nowości oraz innowacje które wprowadzały nowsze serwery nas przytłoczyła.
Często pojawiały się problemy już u podstawy systemów serwera.
Ciężko tworzyć nowoczesny skrypt na totalnie innym dobrze zoptymalizowanym kodzie kiedy reszta skryptów często będących modernizacjami skryptów z 2015r była w totalnej rozsypce, rozkopana przez wielu poprzedników, stworzona na bardzo przestarzałych rozwiązaniach które w-pół działały po tylu latach i aktualizacjach MTA.
Tworzenie nowego zasobu często połączonego z kilkoma innymi starymi skryptami wymagało znacznie więcej wkładu, niż jakby był on robiony na świeżo wraz z resztą skryptów.
Nie da się kontynuować rozwoju serwera którego kod kształtował się przez praktycznie 10 lat.
Brnięcie w odświeżanie po kolei wszystkich skryptów zapętlając się w kole tworzenia nowych rzeczy, poprawiania błędów które to przynosiło w starych zasobach.. ehh. Tyle z tym roboty a faktyczne korzyści z tego wymierne a sam rozwój znacznie spowolniony.
Tworzenie skryptów a walka z wiatrakami aka cheaterami na MTA.
W aktualnym składzie, z jednym developerem na pokładzie tworzenie nowych skryptów, poprawianie błedów i ciągłe aktualizacje systemu antycheat spowalniało tworzenie czegokolwiek.
Co nowe cheaty - to nowe rozwiązania w AC, co nowe rozwiązania w AC - to nowe cheaty.
Oprócz tego sama gospodarka serwera nie pozwalała by na jakiekolwiek większe zmiany.
Poprzednie rozwiązania typu handling 360 w samochodach.
Waluta serwerowa za realne pieniądze.
Przewaga nad innymi za "bliczka"
To tylko część z popełnionych błędów na które nie mam wpływu jako osoba kontynuująca rozwój serwera po poprzednim właścicielu.
Co dalej?
Dalszy rozwój serwera nie będzie kontynuowany.
Serwer jest jeszcze na długo opłacony, będzie włączony i dostępny dla wszystkich tak jak do tej pory.
Problem z dołączeniem do serwera?
- Wejdź w ustawienia MTA
- Przejdź do zakładki Zaawansowane
- Na dole zakładki w opcji "Aktualizator" wybierz "Rodzaj wydania: Nightly"
Dlaczego tak? Otóż nowsza wersja poprawiła pare problemów optymalizacji i crashe które często występowały wśród graczy.
Czy powstanie nowy projekt?
- Jeśli tylko tego chcecie.
Napiszcie pod tym postem jakie systemy chcielibyście zobaczyć na serwerze, czy też "nowym" projekcie serwera.
Rzucajcie totalnie abstrakcyjne pomysły które waszym zdaniem były by dobrym pomysłem do wprowadzenia na serwer.
Propozycje nie muszą dotyczyć tylko systemów typu "truck"
W gre wchodzą wszystkie opcje. RPG, RP. etc.
24-10-2025 20:28
Ja chciał bym tylko powiedzieć że dobrze wspominam te wszystkie chwile spędzone na serwerze, imprezy na willach w winewood, niektóre z nich wciąż widnieją na kanale yt jako pamiątka. I zapewne grał bym dalej a ze mną garstka znajomków ale zająłem się swoim projektem survival dayz który jest już na finiszu ale pewnie i tak ciula z tego będzie, mta chyba zmarło jak wyszło definityf syf edyszyn nikomu nie potrzebne. Ale mimo wszystko cieszyłem się z pierwszego udanego skryptu jakim była latarka. Czemu odszedłem ? Bo nie miałem komu i nie miałem z kim co z tego że weszła nowa opcja wożenia towarów grupowo jak nie szło znaleźć nikogo do grupy, dawna ekipa nie chciała wrócić a powodem chyba był brak możliwości dalszego progresu, nowych ciężko zebrać bo teraz nowe pokolenie nie wie nawet gdzie znaleźć gta sa do pobrania... Moim zdaniem na serwerze brakuje również charyzmatycznych osób, potrzeba większej ilości eventów i częstszych resetów, większość graczy odchodzi bo osiągnęło już swój wymarzony pułap i gra im się znudziła, a moim zdaniem dobrym wyjściem było by podzielenie kariery truckowiczów na sezony na etapy które otwierały by im dalsze drogi kariery i nie stawiały ściany którą jest, najlepsza willa samochody i handlingi. Można by dodać możliwość np. utworzenia firmy z towarami które będą dystrybuowane przez innych graczy za każdy towar gracz do którego on należy dostawał by swój procent. Na mapie dodać np. zdarzenia losowe jak padający śnieg, osuwające się skały obok mount ( lawina ) jakieś wypadki npc na drodze, pożary by coś działo się w przypadku gdyby administracja nie miała czasu dać coś od siebie. By serwer cały czas żył, u siebie mam już kilka cyklicznie powtarzających się zdarzeń na serwerze nie wymagających ingerencji administracji. To wszystko jest do zrobienia, nie można bać się eksperymentować, lepiej sprawdzić co by było gdyby...
Remeg